top of page
Yazarın fotoğrafıgülce kayadan

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNAT DAVASI-İZMİR-KAYADAN HUKUK BÜROSU

Trafik kazasından kaynaklanan araç değer kayıplarında, hasar danışmanlık şirketi sıfatıyla faaliyet gösteren bazı şirketler, vatandaşların sigorta alacağını "Tazminat hakkınızı biz takip ederiz, yüklü bir tazminat alırız” diyerek noterden aldıkları vekâletlerle tazminatların kendi hesabına yatırılmasını sağlıyor. Çok düşük bedeller ödeyerek resmen ya da fiilen devralmak suretiyle onları geri dönülmez hak kayıplarına uğratmaktadır.


7251 sayılı Kanunun 57. maddesi ile 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa aşağıdaki “Ek 6.madde” eklenmiştir: (2)Tazminat alacağı, sadece hak sahibine veya avukatına ödenir.


"Trafik kazasından kaynaklanan araç değer kayıplarında, tazminat alacağınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki destek alarak takip etmeniz alcağınızı eksiksiz ve hak kayıpları yaşamadan tahsil etmenizde çok önemlidir."

 

Araç Değer Kaybı Nedir?


İki taraflı trafik kazası nedeniyle hasar alarak onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. Zira kazaya karışıp hasar gören aracın, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kayıtlarında yer alacak kaza kaydı nedeniyle, piyasa değişim değerinde bir düşüş olacaktır.


Buna göre, daha az kusurlu taraf, daha fazla kusurlu tarafa ve/veya sigortacısına haksız fiilden kaynaklı gerçek bir zararın tazmini talebini yöneltmektedir. Kısaca araç değer kaybı, kazaya karışan aracın kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki düşüş farkıdır.


Değer Kaybından Kaynaklanan Tazminat Davası ve Başvuru Yolları Nelerdir?


Kaza sonrası aracında hasar meydana gelen araç sahibi:

  1. Sigorta şirketine ve araç sahibine dava açılması

  2. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunulmasıdır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 97.maddesine göre dava açmadan önce sigorta şirketine başvuru yapılması dava şartı haline getirilmiştir. Bu kapsamda dava açıldıktan sonra dava sürecinde böyle bir başvurunun yapılmadığı ortaya çıkarsa dava usulden reddedilecektir.


2918 sayılı Kanunda yapılan değişikliğe göre trafik sigortasına ilişkin uyuşmazlıklarda öncelikle sigorta şirketine başvurmak ve eğer sigorta şirketi on beş gün içinde bir cevap vermez ya da başvuruyu reddeder yahut kısmi ödeme yaparsa bu halde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabilir.


Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru sonrası sigorta hakemleri tarafından verilen 5.000 TL’ye kadar ki kararlar kesindir. 5.000 TL’den fazla 40.000 TL’den az meblağı içeren kararlar bakımından bir defaya mahsus olmak üzere komisyona itiraz edilebilir. 40.000 TL üstü meblağlara ilişkin itiraz üzerine verilen kararların temyiz edilmesi mümkündür.


Araç Değer Kaybı Tazminat Davası Şartları Nelerdir?
  • Değer kaybı talebinde bulunan araç sürücüsünün %100 kusurlu olmaması gerekir. Kazanın oluşmasında tamamen kusurlu olan taraf değer kaybı tazminatı talep edemez.

  • Değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmelidir. Değer kaybı tazminatı için 2 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu nedenle hak kaybına uğramamak için kaza tarihinden itibaren 2 yıllık süre geçmeden tazminat için başvuruda bulunulmalıdır.

  • Onarımı yapılan parçaların başka bir trafik kazasından sonra değiştirilmemiş veya daha önce onarımının yapılmamış olması gerekmektedir. Aksi halde değer kaybı alınamamaktadır.


ARAÇ DEĞER KAYBI HESABINDA HANGİ HUSUSLAR DİKKATE ALINIR?


  1. Aracınızın marka ve modeli

  2. Aracınızın üretim tarihi

  3. Aracınızın trafiğe çıkış tarihi

  4. Aracınızın kaza anındaki kilometresi

  5. Aracınızın kaza tarihi itibariyle muadillerinin ikinci el piyasasındaki rayiç değeri

  6. Aracınızın hasar geçmişi ve niteliği

  7. Aracınızın boyanan / değişen parçaları dikkate alınarak hesaplanır.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Davasında Görevli Mahkeme Hangisidir?

Araç değer kaybı tazminat davası sigorta şirketine karşı açılacak ise görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Eğer karşı taraf tacir değilse ve sigorta şirketi davalı olarak taraf gösterilmeyecekse davanın Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılması gerekir. Eğer dava hem sigorta şirketine hem de aracın sürücüsüne ya da aracın sahibine açılacaksa yetkili mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılmalıdır.

 
Kötü niyetli ve kanunu dolanmak amaçlı temliklerin resmi yoldan yapılmasını önlemek için 28.07.2020 tarih ve 31199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7251 sayılı Kanunun 57. maddesi ile 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa aşağıdaki “Ek 6.madde” eklenmiştir:

“(1) Bu Kanun uyarınca sigortacılık yapan kurum veya kuruluşlardan ya da Hesaptan talep edilecek tazminat alacağı ancak;


a) Alacaklı tarafından bizzat,

b) Alacaklının kanuni temsilcisi veya kanuni temsilcinin bizzat vekâlet verdiği avukat vasıtasıyla,

c) Alacaklının bizzat vekâlet verdiği eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri veya avukatı vasıtasıyla,

takip edilebilir. Takip yetkisi, sigortacılık yapan kurum veya kuruluşlar ya da Hesap nezdinde yapılacak işlemleri kapsar.


(2) Tazminat alacağı, sadece hak sahibine veya avukatına ödenir ve birinci fıkrada belirtilen kişiler de dâhil olmak üzere hiç kimseye devredilemez.


(3) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenir.”


Av.Gülce KAYADAN

Comments


Commenting has been turned off.
Yazı: Blog2 Post
bottom of page