top of page
Yazarın fotoğrafıgülce kayadan

İZMİR VATANDAŞLIK AVUKATI

Güncelleme tarihi: 10 Eki 2022

İZMİR'DE YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI EDİNME

KUŞADASI'NDA YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI EDİNME


Son dönemde özellikle İran ve Irak vatandaşları tarafından, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmaya yoğun bir talep söz konusudur. İzmir'in yazlık ilçeleri olan Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Menderes, Selçuk ve Aydın'ın yazlık ilçeleri olan Kuşadası, Didim vb. yerleri tercih etmektedirler.


YABANCILARIN YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI


Bu sebeple en çok arananlar Çeşme Vatandaşlık Avukatı, Karaburun Vatandaşlık Avukatı, Urla Vatandaşlık Avukatı, Seferihisar Vatandaşlık Avukatı, Menderes Vatandaşlık Avukatı, Selçuk Vatandaşlık Avukatı, Kuşadası Vatandaşlık Avukatı, Didim Vatandaşlık Avukatı hakkında merak edilenleri sizler için düzenledik.


06.01.2022 tarihli ve 31711 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile "TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" içerisinde yapılan yenilikler doğrultusunda:


Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler:

MADDE 20 – Kanunun 12 nci maddesinde sayılan hallerde yabancı, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabilir. Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:

  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen.


  • En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen.

  • En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen.


  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.


  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen.


  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen.

TÜRK VATANDAŞLIĞI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanmak isteyen yabancı hakkında Bakanlığın yazılı talimatı üzerine müracaat makamlarınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenir: a) İsteği belirten form dilekçe. b) Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge. c) Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi. ç) Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge. d) Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği. e) Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı. f) Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz. Belirtilen parasal değerlerin belirlenmesinde, tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru ve/veya çapraz döviz kuru esas alınır. İkinci fıkra kapsamında yapılacak yatırım türleri arasında belirtilen süreyi tamamlamak amacıyla geçişkenlik mümkündür.

İkinci fıkranın (b), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen döviz tutarları işlem öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankasına satılır. Satım sonucu; ikinci fıkranın (ç) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası mevduatta, ikinci fıkranın (d) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası cinsinden Devlet borçlanma araçlarında, üç yıl süre ile tutulur. Bu konuya ilişkin uygulama esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenir.


YABANCI MÜVEKKİLLERİMİZE NASIL YARDIMCI OLUYORUZ?


SARIKAYA & KAYADAN Hukuk Bürosu olarak Vatandaşlık Hukuku ve Yabancılar Hukuku kaynaklı her türlü uyuşmazlıkta dava ve işlem takibi ile müvekkillerine hukuki hizmet sağlamaktadır.


Yabancı uyruklu müvekkillerimizin talepleri doğrultusunda gerekli hukuki işlemleri bilgi, birikim, ve tecrübe çerçevesinde en etkin ve hızlı biçimde gerçekleştirmeyi iş önceliklerimiz arasında kabul ediyoruz.Hukuki destek ve danışmanlık hizmeti için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.


Av.Gülce KAYADAN

Comments


Commenting has been turned off.
Yazı: Blog2 Post
bottom of page