top of page
Yazarın fotoğrafıgülce kayadan

Boşanma Davasında Nafaka ile Nafaka Davaları - İzmir Kayadan Hukuk Bürosu

BOŞANMA DAVASINDA NAFAKA ile NAFAKA DAVALARI – İzmir Boşanma Avukatı

Eşlerin boşanma konusunda veya fer’ileri olarak adlandırılan boşanma yanında mal paylaşımı, velayet, tazminat, nafaka gibi konularda anlaşamaması halinde taraflardan biri tarafından çekişmeli olarak boşanma davası açılır. Taraflar boşanma, mal paylaşımı, velayet ve nafaka gibi konularda iddialarını ispatlayarak mahkemeden taleplerinin ve davanın kabulüne karar verilmesini hedefler.


Hangi sebeplere dayanılarak boşanma davası açılabileceğini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Çekişmeli boşanma davası hakkındaki yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için en çok merak edilen “izmir boşanma avukatı , izmir nafaka avukatı , boşanma davasında nafaka , boşanma davasında nafaka talebi dilekçesi , boşanma davasında nafaka türler , boşanma davasında nafaka ıslah , nafaka artırım davası , nafaka hesaplama , çekişmeli boşanma davası nasıl açılır, çekişmeli boşanma davası dilekçesi, çekişmeli boşanma davasında cevap dilekçesi, avukatsız çekişmeli boşanma davası, çekişmeli boşanma davası kaç duruşmada biter, çekişmeli boşanma davası nasıl hızlandırılır, çekişmeli boşanma davası süreci” vb. hususları aşağıda sizler için derledik.


izmir boşanma avukatı

İçerik Başlıkları


1-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

Eşlerden biri aşağıda saydığımız boşanma sebeplerinden birinin varlığı sebebiyle boşanmak istiyor olabilir. Ancak eşler boşanma konusunda anlaşamıyor ise boşanmak isteyen eş davacı taraf olarak çekişmeli boşanma davası açabilir.


Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen boşanma sebepleri aşağıda sıralanmıştır. Genellikle en çok evlilik birliğinin sarsılması ve zina sebepleri ile çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.

I. Zina

II. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

III. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

IV. Terk

V. Akıl hastalığı

VI. Evlilik birliğinin sarsılması


2- NAFAKA NEDİR?

Nafaka, boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan kisiye bağlanan ve her ay ödenmesi gereken para olarak ifade edilebilir.


Nafaka borcu aile hukukundan doğan kişisel bir borçtur. Kisisel bir borç olduğundan devredilemez. Ölümle sona erer ve mirasçılara geçmez. Anlaşmalı boşanma davalarında nafaka miktarı taraflarca anlaşmalı boşanma protokolünde kararlaştırılabilir.


3- NAFAKA TÜRLERİ NELERDİR?
  • Tedbir Nafakası: Boşanma davası açılmadan önce veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların (18 yaşından küçük çocuklar) geçinmesini sağlamak üzere hükmedilen nafaka türüdür.

  • İştirak Nafakası: Boşanma davası neticesinde çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş aleyhine çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak üzere hükmedilen nafakadır.

  • Yoksulluk Nafakası: Evliliğin boşanma kararı ile bitmesi nedeniyle yoksulluğa düşecek eş lehine, diğer eş aleyhine hükmedilen nafakadır.

  • Yardım Nafakası: Yardım nafakasının boşanma davası veya evlilik ile bir ilişkisi yoktur. Bir kimsenin, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy ve üstsoyu ile kardeşlerine ödediği nafaka çeşididir.


4- TEDBİR NAFAKASI

Boşanma davası açılmakla eşlerin ayrı yaşama hakları doğmaktadır. Zira TMK m. 197 hükmünce, eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.


TMK m. 169 hükmünce, boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır.


Yargılama sürecinde geçerli olacak bu nafaka tedbir nafakası olarak adlandırılmaktadır. Tedbir nafakasına eş ve çocuklar için hükmedilecektir. Esin kusurlu olması lehine tedbir nafakasına hükmedilmesine engel degildir; tedbir nafakasına talebe bağli olmaksızın (talep olmasa da) hükmedilmelidir. (YHGK 02.11.2011 tarih ve 2011/2-533 E. 2011/670 K. )


Tedbir nafakası karar kesinleşinceye kadar devam eder; şartlarının varlığı nedeniyle karar verilmesi halinde karar kesinleştikten sonra eş için yoksulluk nafakası, çocuk için iştirak nafakası söz konusu olacaktır.

5- İŞTİRAK NAFAKASI

TMK 182. Madde hükmününce mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken olanak bulundukça anne ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasas nin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, anne ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.


Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen işin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.


Hakim, istem halinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğiini karara bağlayabilir.


İştirak nafakası çocuk ergin oluncaya kadar devam eder, Çocuk ergin olunca şartlarının olması halinde anne babadan ayrıca nafaka talep edebilir. İştirak nafakası çocuğun ergin olduğu tarihe kadar hükmedilmelidir.


Nafaka miktarı, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği, müşterek çocuğun yaşı, eğitim durumu, ihtiyaçları gözönüne alınarak hakkaniyete göre belirlenmelidir.


Değişen koşullara göre iştirak nafakasının artırılması ya da eksiltilmesi istenebilir, bu durumda da yine tarafların sosyal ve ekonomik durumları nafakanın niteliği, müşterek çocuğun yaşı, eğitim durumu, ihtiyaçları göz önüne alınarak hakkaniyete göre bir miktar belirlenecektir.


Gerek yargılama sürecinde hükmedilen gerekse sonradan nafakanın artırılması talepli dava sonucunda hükmedililecek nafakaya dava tarihinden itibaren hükmedilmelidir.


Nafaka miktarının anlaşmalı boşanma davası sırasında taraflarca belirlenmesi ya da kararda nafakanın gelecek yıllardaki artış oranının belirlenmiş olması nafakanın değişen koşullara göre yeniden belirlenmesinin istenmesine engel değildir.


Anlaşmalı boşanma davası sırasında iştirak nafakası talep edilmemiş olması sonradan nafaka talep edilmesine engel değildir; zira iştirak nafakası anne babanın çocuklara bakım yükümlülüklerinden kaynaklanmaktadır.


İştirak nafakasına talep olmasa da hakim tarafından re sen hükmedilmelidir.


İştirak nafakasınana velayetin değiştirilmesi kararı ile birlikte hükmedilmekte ise, velayetin değiştirilmesine ilişkin kararlar kesinleşmedikçe infaz edilemeyeceğinden kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren hükmedilmesi gerekecektir.


İştirak nafakası reşit olmakla kendiliğinden ortadan kalkar ve bu nedenle fazladan yapılan ödemeler geri istenebilir.


6- YOKSULLUK NAFAKASI

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.


Bu yasal düzenleme karşısında daha ağır kusurlu olmama şartı arandığından daha az veya eşit kusurlu olma durumunda da yoksulluk nafakası talep edilebilecektir.


Yoksulluk nafakası boşanma davası ile istenbileceği gibi TMK 178 maddesindeki bir yıllık zaman asimi süresinde ayrı bir dava ile de istenebilir. Yalnız yoksunluk nafakası davasının bağımsız olarak açılabilmesi için boşanma davasının kesinleşmiş olması gerektiği unutulmamalıdır. Boşanma davası kesinleştikten sonra talep edilen yoksulluk nafakasında nafakaya karar verilirken boşanma andaki şartların göz önünde tutulması gerekir.


Yüksek mahkeme anlaşmalı boşanma esnasında yoksulluk nafakası talep edilmemişse ve karar yoksulluk nafakasını içermiyorsa, taraflar açısından kesim hüküm oluştuğunda sonra yoksulluk nafakası istenemeyeceğine hükmetmiştir .


Yüksek mahkemeye göre dava sırasında işinden kendi isteği ile ayrılmış taraf lehine yoksulluk nafakasına hükme dilemez.


Şartları varsa dava tarihinden itibaren tedbir nafakasına hükmedilecektir. Yoksulluk nafakası ise hükmün kesinleşmesiden sonra geçerli olacak şekilde hükmedilmelidir bu nedenle talep halinde faize de hükmün kesinleşmesiden itibaren karar verilmelidir.


Yoksulluk nafakası ya dava dilekçesinde talep edilmeli ya da daha sonra yapılacak ıslahla talep edilmelidir.


7- YARDIM NAFAKASI

Yardım nafakası, yoksulluğa düşecek alt soy, üst soy ve kardeşlere talep halinde dava tarihinden itibaren bağlanan nafaka türüdür. (TMK m.364-365)


Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır. Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.


Nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. Dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. Nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir.


Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.


8- NAFAKA DAVALARINDA GÖREVLİ MAHKEME-YETKİLİ MAHKEME

Nafaka davalarında görevli mahkeme AİLE MAHKEMELERİDİR.


Boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.


9- NAFAKA DAVALARINDA YARGILAMA SÜRECİ

Nafaka davaları basit yargılama usulüne tabi davalardandır basit yargılama usulünde iddianın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasagi dava açılmasıyla; savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasagi cevap dilekçesinin mahkemeye verilmesi ile başlar.


Nafaka davaları ile ilgili yetki kuralları kamu düzenine ilişkin olmadığından re sen yetkisizlik kararı verilemez. Bu nedenle yetki itirazı cevap dilekçesinde yapılmalıdır.


Nafaka davaları adli tatilde görülebilecek davalardandır bu nedenle nafaka davalarındaki süreler adli tatilde de işler.


10- BOŞANMA DAVASI AVUKATLIK ÜCRETİ

Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturulan ve Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine yürürlüğe giren 2024-2025 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde buradan göz atabilirsiniz.


 

Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple aile, ve boşanma hukuku alanında izmir anlaşmalı boşanma davası, izmir çekişmeli boşanma davası, izmir nafaka davası , izmir velayet davası , vb. uyuşmazlıklar için konusunda uzman izmir boşanma avukatı izmir nafaka avukatı vb bir avukat ile sürecin takibini öneririz.

K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Yazı: Blog2 Post
bottom of page